Projekti

Projekti i programi detaljno su obrazloženi u godišnjim izvješćima o radu organizacije!

U posljednje tri godine najznačajniji projekti su:

UDRUGA SLIJEPIH USKA OD 12. lipnja 2017. GODINE PROVODI DVOGODIŠNJI PROGRAM FINANCIRAN IZ EUROPSKE UNIJE EUROPSKOG SOCIJALNOG FONDA “Razvoj osobne asistencije za osobe s invaliditetom” pod nazivom:

“VIDEĆI PRATITELJ UDRUGE SLIJEPIH USKA”, u sklopu kojeg je zaposlena videća pratiteljica Sandra Milčić, te koordinatorica videćeg pratitelja mr.inf. Kristina Mihalić. Projekt će se provoditi od 2017- 2019. godine.

UDRUGA SLIJEPIH USKA PROVODI I TROGODIŠNJI PROGRAM MOBILNI TIM OSI-ce koji je započeo u lipnju 2017. godine  po pokroviteljstvom Ministartsva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku u sklopu kojeg je zaposlena voditeljica Mobilnog tima Tanja Matešić. 

U sklopu ovog projetka provodila se Prva i jedinstvena planinarska i ekspedicionistička škola za slijepe osobe u partnerstvu sa CEIK Braća Seljan te Čitateljski Klub Zola koji je iznimno posjećen, a kojeg vodi Sandra Milčić.

U 2018.g. Udruga slijepih USKA korisnik je jednokratne financijske podrške Ministarstva demografije, obitelji,mladih i socijalne politike “Jačanje kapaciteta Udruge slijepih USKA za pružanje socijalnih usluga”

UDRUGA SLIJEPIH USKA ZAPOSLILA je tijekom  2016. i 2017.g. ŠEST OSOBA PUTEM VLADINIH MJERA AKTIVNE POLITIKE ZAPOŠLJAVANJA – JAVNI RADOVI, zahvaljujući potpori Hrvatskog zavoda za zapošljavanje Područnog Ureda u Karlovcu. USKA je putem javnih radova zaposlila pet osoba s invaliditetom te majku djeteta s invaliditetom, na programu “Pomoć sebi i drugima” tijekom kojeg su osobe s invaliditetom ostvarile pravo na rad i dobile priliku za život dostojan čovjeka. 

UDRUGA SLIJEPIH USKA je kontinuirano od svog osnutka financirana iz proračuna Grada Karlovca, a od 2016.-2018.g. USKA je korisnik institucionalne potpore kroz program “Gledate nas, vidite li nas” u sklopu koje se sufinancira plaća koordinatora stručnog voditelja Udruge mr.nov. Romije Radočaj Naglić, ovaj obilk institucionalne podrške nastavlje se i u novom trogodišenjem razoblju od 2019.-2021. pod nazivom “Zajedno smo jači”.

U 2017. i 2018. godini Grad Karlovac financirao je projekt “Pruži mi ruku budi mi prijatelj” kroz pogram “Grad prijatelj djece” u sklopu kojeg su tiskana reizdanja popularnih i Poveljom UNICEFA nagrađenih slikovnica o psima vodičima Zola i Erik u šetnji gradom i Naša Zola.

RAD UDRUGE SLIJEPIH USKA kontinuirano je od osnutka sufinanciran iz proračuna Karlovačke Županije koja je financirala program “Integracija slijepih osoba u društvo” dok je u 2018. g. Karlovačka županija pokrovitelj projekta “Educirati, motivirati, podržati”.

Rad udruge podržavaju i Općina Barilović, Općina Rakovica, Općina Vojnić, Općina Žakanje, Grad Duga Resa te Gradske tvrtke Gradska Toplana i Prvi Karlovački Radio kroz programe koji su se provodili u 2017. i 2018.g.

UDRUGA SLIJEPIH USKA je od 2014.-2016. g. bila korisnik institucionalne podrške Nacionalne zaklade za razvoj civilnog društva za stabilizaciju i/ili razvoj udruge.

POTPORA ZA RAZVOJ I STABILIZACIJU UDRUGE NACIONALNE ZAKLADE ZA RAZVOJ CIVILNOG DRUŠTVA – 2014., 2015., 2016.g.

INSTITUCIONALNA POTPORA GRADA KARLOVCA – “GLEDATE NAS, A VIDITE LI NAS” – 2016.-2018.g.

“INTEGRACIJASLIJEPIH OSOBA U DRUŠTVO” – KARLOVAČKA ŽUPANIJA” 2016.g.

U našem radu najvažniji partner uz pokrovitelje su snaga i moć javnih medija koji su savjest društva, s jasnom misijom  da u svijest svih građana prenesu nužnost, potrebu i želju za skrbi o osobama s invaliditetom, kao temelja socijalno osviještene, moderne europske države koja ravnopravno skrbi o svim svojim građanima.

Zahvaljujući našim aktivnostima mediji u lokalnoj zajednici i šire prepoznali su naše programe i projekte kao relevantne čimbenike koji imaju snažan utjecaj na donosioce odluka i upravo zahvaljujući medijima uspjeli smo u realizaciji svojih ciljeva.

PROJEKTI KOJI SU ZNAČAJNO UTJECALI NA PROFILIRANJE UDRUGE KAO RELEVANTNOG ČIMENIKA U KREIRANJU JAVNIH POLITIKA OSI SA KONKRETNIM REZULTATIMA OD OSNUTKA 2004. GODINE 

SPORTOM ZA LJEPŠU BUDUĆNOST 2011-2013. POD POKROVITELJSTVOM MINISTARSTVA ZDRAVSTVA I SOCIJALNE SKRBI 

Rezultati na: http://judolabrador.hr/

 EDUKACIJA JAVNOSTI O ZAPOŠLJAVANJU SLIJEPIH I SLABOVIDNIH OSOBA 2008./ 2009.

Cilj ovog projekta bio je dobiti uvid u broj nezaposlenih, utvrditi s kojim se problemima susreću  oni malobrojni  koji su zaposleni, formiranje radnog tijela Udruge koje će sustavno raditi na pružanju stručne potpore onima koji se žele zaposliti i koje zanima ovo složeno pitanje te zapošljavanje barem jedne slijepe i slabovidne osobe na području Karlovačke županije.

Cilj je među ostalim bio institucije lokalne uprave i samouprave kao i javnost podsjetiti na važnost ostvarenja temeljnog prava čovjeka, prava na život i rad, prava na život dostojan čovjeka. Jer najveći je problem slijepih osoba zapošljavanje i stanovanje, a bez osigurane egzistencije nema ni socijalne integracije slijepih kao preduvjeta za život dostojan čovjeka. Iako je nezaposlenost u Hrvatskoj problem s kojim se susreću sve strukture ljudi, u Ustavu Republike Hrvatske  ipak je naglašena potreba posebne skrbi o osobama s invaliditetom i njihovog uključivanja u društveni život, pri čemu je zaposlenost a time materijalna neovisnost i socijalna sigurnost zasigurno osnovna predispozicija za integraciju u društvo.

Naposljetku cilj je bio zapošljavanje jedne osobe s područja KŽ.

U sklopu projekta tiskali smo edukativnu brošuru pod naslovom „Gledate nas a vidite li nas“ sa ciljem da upoznamo javnost, institucije i potencijalne poslodavce o problemima s kojima se u svakodnevnoj komunikaciji sa videćim osobama susreću slijepi i slabovidni. U kojoj je detaljno opisano kako se ponašati pri susretu sa slijepom osobom, čime smo željeti olakšati onima koji vide pristup i komunikaciju sa slijepim osobama, te približiti svakodnevicu slijepih osoba videćima, upoznati ih sa pomagalima kojima se služe slijepe i slabovidne osobe koji im omogućuju samostalan život, ali i upoznati potencijalne poslodavce sa sposobnostima i mogućnostima slijepih i slabovidnih osoba koje su radno sposobne. Sadrži i prava koja ostvaruju osobe s invaliditetom iz područja zapošljavanja i rada, kao i  povlastice poslodavaca pri zapošljavanju osoba s invaliditetom.

Brošura “Gledate nas, a vidite li nas” je prvi puta predstavljena javnosti na sjednici Gradskog poglavarstva Grada Karlovca 6. studenog 2008. godine uz prisutnost svih lokalnih medija, kada je Poglavarstvu Grada Karlovca predstavljen projekt Edukacija javnosti o zapošljavanju slijepih i slabovidnih osoba.

Brošura „Gledate nas a vidite li  nas“ nastala u sklopu ovog projekta uvrštena je i u popis literature o problematici slijepih i slabovidnih osoba među ukupno 8 naslova od kojih su tri strana autora na portalu Knjižnice hr

PRUŽI MI RUKU BUDI MI PRIJATELJ – POD POKROVITELJSTVOM ZAGREBAČKOG HOLDINGA I GRADA KARLOVCA NASTALA JE NOVA SLIKOVNICA ZOLA I ERIK U ŠETNJI GRADOM

“Pruži mi ruku budi mi prijatelj” u 2009. godini financiraju Zagrebački Holding i Grad Karlovac,  a provodi se u vrtićima na području Karlovačke Županije s ciljem edukacije djelatnika u ustanovama predškolske dobi kao i djece vrtićke dobi od 3 do 6 godina. U sklopu ovog projekta nastala je druga po redu slikovnica o psima vodičima pod nazivom „Zola i Erik u šetnji gradom“ koju su na dar dobila sva djeca Karlovačkih vrtića, vrtića Gaza, Grabrik, Ledo, Park, Bubamara, Švarča, Novi Centar, Banija, Dubovac i Rakovac.  Autorica ilustracija i priče, nastavka iznimno uspješne prve slikovnice ovoga je puta Aleksandra Goreta, poznata karlovačka akademska slikarica. Ilustracije i priča vode djecu kroz znamenitosti Grada Karlovca, kojim ih vode već poznati likovi psi vodiči Zola i Erik i njihovi korisnici slijepe osobe. Priča na pristupačan način djeci predškolske dobi govori o mogućnostima slijepih osoba i pomagalima kojima se služe. Činjenica je da je Udruga slijepih grada Karlovca i Karlovačke Županije jedina na području KŽ koja je dobila sredstva Zagrebačkog Holdinga za provedbu projekta s područja KŽ. Projekt se nastavlja već devetu godinu zaredom pod voditeljskom palicom Mirsada Bećirovića, tajnika udruge. Njegova se misija iz godine u godinu nastavlja, a cilj joj je edukacijom djece od najranije dobi senzibilizirati ih za probleme osoba s invaliditetom, upozoravati na opasnosti koje dovode do gubitka vida, poput nasilničkog ponašanja kao i posredno educirati roditelje. Uz to dolazi i edukacija djelatnika u ustnovama predškolske dobi kao i integracije djece u redovni sustav predškolskog odgoja.

 

PRUŽI MI RUKU BUDI MI PRIJTELJ – POD POKROVITELJSTVOM MINISTARSTVO OBITELJI BRANITELJA I MEĐUGENERACIJSKE SOLIDARNOSTI NASTAJE NOVI NASTAVAK USPJEŠNE SLIKOVNICE

Ministarstvo obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti i ove godine financira projekt iz kojeg proizlazi nova edukativna sikovnica kojom nastavljamo educirati djecu predškolske dobi. Nastavak slikovnice o psima vodičima slijepih osoba je u pripremi, a djeci će biti predstavljena na jesen. Autorica ilustracija i ovoga je puta Aleksandra Goreta, dok je tekst za novu priču napisala prof. Nataša Vojnović. Povjerenje koje institucije imaju u ovaj projekt koji svake godine iznova nadograđujemo je ovime opravdan kao i potreba za kontinuiranom edukacijom djece i djelatnika ustanova predškolske dobi. Svake godine imamo novu generaciju djece koja će već od najranije dobi imati priliku upoznati osobe s invaliditetom kao ravnopravne i vrijedne članove društva i zajednice. Velika je to obveza i odgovornost te zadaća koju već devetu godinu zaredom vrijedno ispunjava začetnik projekta Mirsad Bećirević sa svojim psom vodičem Zolom te uz pomoć Danice Rob i njezinim psom vodičem Erikom. Ovo će biti treća slikovnica po redu, nastala u sklopu projekta Pruži mi ruku budi mi prijatelj, a druga u ovoj godini. Veliki poticaj tiskanju još jedne slikovnice u ovoj godini dala su upravo djeca i njihovi roditelji koji su s oduševljenjem prihvatli priču o psima vodičima i njihovim pustolovinama, kojima djecu uče o slijepim osobama i njihovim mogućnostima kao i važnoj ulozi psa vodiča u životima slijepih osoba. Uz edukativnu priču i atraktivne ilustracije djeca imaju priliku uživo vidjeti i komunicirati sa akterima slikovnice, upoznati znamenitosti Grada Karlovca ili pak uvidjeti kako slijepe osobe mogu činiti i žele puno toga što i videće samo uz malenu pomoć sa strane. Ovim je projektom već dvoje djece uspješno integrirano u vrtić, jedno kasnije u redovnu školu.

 

EDUKACIJA DJECE I MLADIH

«Edukacijom djece i mladih kroz redovan sustav školstva do integracije slijepih osoba u društvo», projekt kojeg financira Ministarstvo znanosti, obrazovanja i športa i Grad Karlovac. Projekt edukacije djece i mladih o pristupu i komunikaciji sa slijepim osobama i korisnicima pasa vodiča, provodio se u školskoj godini 2008./2009. u osnovnim školama na području Karlovca, Duge Rese i Žakanja (učenici od 1 do 4 razreda) i srednjim (prvi i drugi razredi) školama u Karlovcu (Medicinska, Trgovačko ugostiteljska škola). Edukaciju su provele slijepe osobe Mirsad Bećirović i Danica Rob uz pse vodiče Zolu i Erika, oboje s dugogodišnjim iskustvom u edukaciji djece o problemima slijepih i slabovidnih osoba te uz videću pratnja i asistenciju koordinatora udruge Romije Radočaj Naglić. Cilj projekta bio je educirati učenike o problemima s kojima se u svakodnevnoj komunikaciji s videćim osobama susreću slijepe osobe, te razbiti predrasude o mogućnostima i sposobnostima slijepih osoba, kao i upoznati djecu s psima vodičima te kako se ponašati u kontaktu sa slijepim osobama. Svaki je učenik na poklon dobio i brošuru „Kako pri susretu sa slijepom osobom“.

Ovaj hvalevrijedan projekt polučio je velik interes učenika svih dobi koji su sudjelovali u interaktivnim edukacijama na kojima su se mogli upoznati sa pomagalima s kojima se slijepe osobe služe, kako funkcioniraju u svojoj svakodnevici, kako se kreću uz pomoć bijelog štapa ili psa vodiča. Kako i na koji način su izgubili vid.  Koje sve opasnosti nosi nasilničko ponašanje prema vršnjacima, kako i na koji način pristupiti i komunicirati sa osobama s invaliditetom. Evaluacija je pokazala da je projekt iznimno uspješan i da svakako treba nastaviti kontinuiran rad na edukaciji kako učenika tako i nastavnika i profesora. Bilo je i puno prijedloga za nastavak suradnje, a u projekt su se željele uključiti i škole koje nisu bile prvotno u planu projekta. Uz edukaciju učenika i djelatnika u redovnom sustavu škostva tu je i integracija djece s poteškoćama vida kao i slijepe djece. Upravo je u ovim projektom dvoje djece integrirano u redovan sustav školovanja, a tijekom iduće godine u planu je integracija još jednog djeteta, koje je bilo uspješno integrirano u vrtić.

Naša udruga ima i glazbeni sastav pod nazivom «Sjaj u tami», jedinstveni projekt u Hrvatskoj jer u bendu sviraju i pjevaju osobe s invaliditetom na čelu s Mirsadom Bećirovićem, te na taj način promoviraju pse vodiče i aktivnosti osoba s oštećenjem vida osoba. Nekoliko tisuća kuna vrijednu glazbenu opremu koja se sastoji od instrumenata, gitara, klavijatura, razglasa, zvučnika i ostaloga, nabavili smo uz pomoć donacija brojnih karlovačkih firmi.

 

Sve navedene radionice medijski su uvijek vjerno pratili naši lokalni mediji:

Karlovački tjednik

Prvi Karlovački Radio

Trend Radio

Trend Televizija

Trend portal

Radio Mrežnica

Udruga slijepih USKA - www.uska.hr - Kralja Tomislava 9, 47000 Karlovac, Hrvatska Tel/Fax: 047/412-616 GSM: 091/6000-616 e-mail: udrugauska@gmail.com  Copyright © 2004-2019 by USKA. Sva prava pridržana. Frontier Theme